Hemoroizi si fisuri anale


Ce sunt hemoroizii si fisurile anale?

Hemoroizii sunt umflaturi sau dilatatii ale venelor din zona rectului sau anusului . Hemoroizii pot fi amplasati in interiorul canalului anal ( hemoroizilor interni ), sau in zona exterioara-periferica canalul anal ( hemoroizii externi ) .
 Hemoroizi pot fi prezenti ani de zile fara a fi detectati, dar cand apare sangerarea sunt identificati.
Fisurile anale sunt discontinuitati ale mucoasei sensibile a anusului .

Care sunt semnele si simptomele hemorizilor si fisurilor anale ?

Pentru hemoroizii interni, singurul simptom poate fi sangerarea rectala. Sangele rosu aprins poate aparea la scaunul de toaleta pe hartia igienica sau scaun , sau sange rosu aprins care se scurge in toaleta.
Alte simptome includ un nod care poate fi simtit in jurul anusului , cu sau fara dureri asociate ( de obicei, cauzate de hemoroizi externi ), mancarime sau descarcare de mucus.
 Hemoroizii, in general, isi fac simtita prezenta apoi nu se mai manifesta cateva zile, dupa care simptomele se repeta.
Fisurile anale de multe ori duc la dureri in timpul si dupa scaun , uneori urmate de durere pulsatile care dureaza mai multe ore. Fisurile anale sunt, de asemenea, de multe ori asociate cu prurit si sange pe hartie igienica , in vasul de toaleta, sau pe suprafata scaunului .

Cauzele pentru hemoroizi si fisuri anale ?

Se presupune ca hemoroizii sunt cauzati de presiunea exercitata repetat in venele din zona canalului anal si rect .
Fisurile anale sunt cauzate de traumatisme la nivelul canalului anal , de obicei, in timpul tranzitului intestinal . Fisurile anale sunt , de asemenea, uneori cauzate de boli inflamatorii ale intestinelor sau infectii.
 Alti factori care declanseaza si intretin afectiuni de genul hemoroizi si fisuri anale sunt: constipatie, incordarea excesiva in timpul tranzitului intestinal, sederea prelungita pe scaun, sarcina, obezitatea, pierderea tonusului muscular din cauza varstei, interventii chirurgicale in zona rectala sau epiziotomie , alcoolism cu ciroza ( boli de ficat ), infectie anala, sex anal, si tumori maligne de colon.

Diagnosticul pentru hemoroizi si fisuri anale

Diagnosticul se face in doua etapeȘ 1-pe baza cunoasterii istoricului medical al pacientului si
2 - prin examinare atenta si din zona anala , care poate include o anuscopie, videoscopie, colonoscopie, etc. ( examinarea vizuala a anusului prin intermediul unui tub scurt numit anuscop ) . Daca este cazul, pacientii sunt examinati de un medic chirurg proctolog sau gastroenterolog care poate efectua o sigmoidoscopie ( o metoda de a examina zona rectala si partea inferioara a colonului, folosind un instrument optic cu un varf luminat prevazut cu o camera video ).Tratament hemoroizi si fisuri anale !

Tratamentul are ca scop atenuarea simptomelor si eliminarea hemoroizilor si fisurilor anale .
Tratamentele noastre sunt foarte variate si se aplica in functie de afectiunea anorectala si gradul de avansare al acesteia. Tratamentul poate varia de la o interventie chirurgicala cu laser, radiochirurgie sau ligaturare cu benzi elastice pana la unguente care trebuiesc aplicate local.
Pe tot timpul aplicarii procedurilor medicale (care pot dura cateva saptamani pana la vindecarea complete) si chiar dupa incheierea acestora, este indicat sa luam cateva masuri de igena si ingrijire:
-    pentru a calma durerea , se fac bai de sezut in 8 - 10 centimetri de apa calda ( bai de sezut ) pentru 10 - 20 de minute de mai multe ori pe zi .

-    pentru a reduce durerea si umflarea cheagurilor de sange sau a hemoroizilor , se aplica pachete de gheata pe zona anala pentru cateva minute .

-     dupa scaun, este indicat a se inlocuii hartia igenica cu bumbac inmuiat in apa sau ceva similar pentru igenizare plus bai de sezut.

-     laxativele disponibile in comert pot fi folosit daca este necesar, dar daca este posibil trebiuie evitate deoarece acestea pot fi iritante.

Complicatiile pentru hemoroizi si fisuri anale

- anemie feripriva , in cazul in care pierderea de sange este semnificativa .
- dureri severe provocate de cheaguri de sange accumulate in hemoroizi .
- infectii sau ulceratii ale hemoroizilor.

Profilaxie

Cheia prevenirii este o dieta adecvata si stilul de viata care au ca rezultat producerea unor scaune mai moi.
- adauga cat mai multe fibre in dieta ta ( fructe , legume , leguminoase si cereale integrale ) .
- bea multe lichide ( 8 pana la 10 pahare de apa pe zi ) .
- nu va grabiti si nu impingeti bolul fecal, dar evitati scaunele prelungite .
- evitati stergerea viguroase dupa scaun ( pentru a reduce iritare ) .
- trebuie sa slabesti, in cazul in care aveti exces de greutate .
- exercitii fizice regulate .