Varice Vene Inestetice


Varicele sunt vene care s-au dilatat.

Termenul se refera, de obicei, la venele membrelor inferioare, desi varice pot aparea si in alta parte. Venele sunt prevazute cu valve pentru a opri sangele sa curga in sens invers ( flux retrograd sau de reflux ). Muschii picioarelor pompeaza presiune in vene pentru ca acestea sa dirijeze circualtia sangelui spre inima, impotriva efectelor gravitatiei. Cand venele devin varice, nu mai functioneaza in mod corespunzator ( incompetenta valvulara ). Varicele sunt mai frecvente in venele superficiale ale picioarelor, care sunt supuse la presiuni ridicate de obicei. Pe langa faptul ca varicele sunt o problema cosmetica,aceste varice pot fi dureroase, mai ales atunci cand stam in picioare. Varicele severe cronice pot duce la umflarea picioarelor, eczema venoasa, ingrosarea pielii ( lipodermatosclerosis ) si ulceratii. Aceste complicatii nu pun viata in pericol, dar varicele pot fi confundate cu tromboza venoasa profunda, care poate pune viata in pericol.

 

Tratamentele non-chirurgicale pentru varice si vene inestetice

Iinclud scleroterapia, ciorapii elastici, ridicarea picioarelor, si exercitii fizice. Tratamentul chirurgical traditional este striping-ul pentru eliminarea venelor afectate .Tehnici alternative, cum ar fi interventii ghidate prin ecograf. Prin venele superficiale circula aproximativ 10 % din total de sange din picioare, deci pot fi, de obicei, eliminate sau ablate fara a ne afecta.
Varice secundare sunt varicele in curs de dezvoltare, de obicei, dupa stenoza sau ocluzia venelor profunde. Optiunile de tratament sunt, de obicei, ciorapi de presiune, ocazional scleroterapie, si mai rar chirurgie.
Varicele se deosebesc de venele reticulare (vene albastre) si telangiectazii (vene paianjen), care implica, de asemenea, insuficienta valvulara , prin marimea si localizarea lor. Multi pacienti care sufera de varice cauta asistenta medicala specializata in ingrijirea venelor sau a bolilor vasculare periferice. Acesti medici chirurgi specializati in chirurgie vasculara, se numesc flebologi.

 

Simptomele varicelor

Dureri, picioare grele (de multe ori mai rau pe timp de noapte) .
Vene cu aspect de paianjen ( telangiectazie ) in piciorul afectat .
Umflarea gleznelor, mai ales seara .
Decolorarea pielii sau un pigment galben-maroniu in zona venelor afectate.
Roseata, uscaciune, si mancarime pe diferite zone ale pielii, numita dermatita de staza sau eczema venoasa.
Crampele se pot dezvolta mai ales atunci cand se executa o miscare brusca in picioare.
Leziuni minore in zona pot sangera mai mult decat in mod normal sau de a lua o lunga perioada de timp pentru a se vindeca .
Sindromul picioarelor nelinistite pare a fi un sindrom comun care se suprapune clinic la pacientii cu varice si insuficienta venoasa cronica

 

Investigatii pentru varice si vene inestetice

In mod traditional, varicele au fost cercetate cu ajutorul tehnicilor imagistice in cazul in care a existat o suspiciune clinica de insuficienta venoasa profunda, in cazul in care acestea au fost recurente, sau daca au implicat jonctiunea safeno - poplitee. Aceasta practica nu este larg acceptata. Astazi investigatiile se fac cu ajutorul ecografiei Dopple.

 

Complicatii ale varicelor si venelor varicoase

Venele varicoase (varice) in cele mai multe cazuri sunt benigne, dar varicele severe pot duce la complicatii majore, din cauza proastei circulatii prin intermediul membrelor afectate.
Durere, senzatia de greutate in picioare, incapacitatea de a merge sau de a sta mai mult in picioare, ne transforma viata si ne impiedica sa traim normal.
Complicatii mai cunoscute sunt dermatitele, ulceratii varicoase, in special in apropierea gleznei, dezvoltarea de carcinom sau sarcom la ulcere venoase cronice .
Au fost peste 100 de cazuri raportate de transformare maligna rata raportata variaza de la 0,4 % la 1 %.
Sangerari severe de la traumatisme minore, mai ales la varstnici.
Coagularea sangelui in venele afectate. Numita tromboflebita superficiala. Acestea se formeaza de obicei la venele superficiale, dar se poate extinde la venele profunde si astfel devin o problema mult mai serioasa.
Necroza acuta apare mai ales in zona gleznei, la pacienti supraponderali cu vene varicoase. Femeile sunt mai expuse la afectiuni varicoase, decat barbatii.

 

 

 

 

Etapele evolutiei pentru varice

1. semne nu vizibile sau palpabile ale bolii venoase
2. vene reticulare
3. vene varicoase (varice)
4. endem

 

Cauze varice si vene inestetice

Venele varicoase sunt mai frecvente la femei decat la barbati, si sunt legate de ereditate .
Alti factori sunt sarcina, obezitatea, menopauza, imbatranire, ortostatismul prelungit, accidentare la picior. Mai putin frecvent, dar nu exceptional, varicele pot avea si alte cauze, precum malformatii arterio-venoase.
Venele varicoase pot fi, de asemenea, cauzate de nivelurile crescute de homocisteina din organism care poate degrada si inhiba formarea celor trei componente structurale principale ale arterei, colagen, elastina si proteoglicani.

 

Simptomele de vene varicoase pot fi controlate intr-o anumita masura cu urmatoarele:

Ridicarea picioarelor ofera de multe ori ameliorarea simptomatica temporar.
Purtarea de ciorapi de compresie a demonstrat eficacitatea, imbunatatind microcirculatia in picioarele afectate de varice. De asemenea, elimina de multe ori disconfortul asociat cu aceasta boala . Se recomanda prudenta in utilizarea lor la pacientii cu alte boli arteriale.
Purtarea dispozitivelor intermitente de compresie, pneumatice, s-au dovedit eficace in reducerea umflarii picioarelor si in imbunatatirea circulatiei in zonele deficitare.
Medicamente anti-inflamatorii, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina pot fi utilizate ca parte a tratamentului pentru tromboflebita superficiala, impreuna cu ciorapii cu compresie progresiva - dar exista un risc de sangerare intestinala. In tromboflebita superficiala extinsa, trebuie luat in considerare la anticoagulare, trombectomia sau scleroterapia venei implicate.
Aplicarea gelurilor speciale ajuta la gestionarea simptomelor de varice, cum ar fi inflamatia, durerea, tumefierea, mancarimea.

 

Interventiile medicale active in varice pot fi impartite in tratamente chirurgicale si non - chirurgicale.

Unii medici sunt in favoarea interventiei chirurgicale traditionale deschise, in timp ce altii prefera metode mai noi. Metodele mai noi de tratare a varicelor, cum ar fi ablatie termica (tratamentul cu laser endovenos sau ablatie prin radiofrecventa), si scleroterapia nu sunt la fel de bine studiate, mai ales pe termen lung.

 

Tehnici chirurgicale invazive

Stripping-ul consta in eliminarea totala sau partiala a venei. Aici pot aparea o serie complicatii care includ tromboza venoasa profunda ( 5,3 % ), embolismului pulmonar ( 0,06 % ), iar rata complicatiilor, inclusiv infectii este de 2,2 %.
Alte tratamente chirurgicale sunt: Flebectomia – ambulatoriu, ligatura venelor si criochirurgia

 

Tratament non - chirurgical

Scleropatia

Un tratament non - chirurgical frecvent efectuat pentru varice este scleroterapia, prin care este injectata in vena dilatata, o substanta ( sclerozant ), care produce sclerozarea, atrofierea, fibrozarea si intr-un final inchiderea acestuia.
Procedura se desfasoara in cabinet si are o durata de aproximativ 20 de minute, fiind intotdeauna precedata de un consult flebologic si o ecografie Doppler. Este obligatorie asocierea cu tratament compresiv, ciorapi elastici, timp de 30 de zile dupa procedura.

Scleroterapia este folosita in tratamentul venelor varicoase de peste 150 de ani. Scleroterapia este adesea folosita pentru telangiectazii ( vene paianjen ) si varice care persista sau reapar dupa vena tratament. Scleroterapia poate de asemenea fi efectuata sub ghidaj ecografic pentru tratarea venelor varicoase mai mari.
Complicatiile la scleroterapie sunt rare, dar pot include formarea cheagurilor de sange si ulceratii.
Reactii anafilactice sunt " extrem de rare, dar pot pune viata in pericol ", iar medicii trebuie sa aiba echipament de resuscitare pregatit.

 

 

Ablatie termica endovenoasa

Consiliul Medical Australian, a stabilit (in 2008) ca tratamentul cu laser endovenos / ablatie ( ELA ) pentru varice "pare a fi mai eficiente pe termen scurt, si cel putin la fel de eficace per ansamblu , ca procedura, comparativ cu ligaturarea venelor sau stripping". De asemenea, sa constatat ca " ratele de apariti a unor complicatii mai grave, cum ar fi TVP, leziuni nervoase si parestezii, infectii post-operatorii si hematoame, pare sa sa fie mai mare dupa ligaturare sau alte proceduri" . Complicatiile pentru ablatia termica includ arsuri minore ale pielii ( 0,4 % ) si temporar parestezii ( 2,1 % ).

Doua studii randomizate prospective au descoperit ca recuperarea este mai rapida si apar mai putine complicatii dupa ablatia cu radiofrecventa, comparativ cu chirurgia clasica .

Complicatiile pentru ablatie cu radiofregventa includ arsuri, parestezii, flebita clinice , si usor mai ridicate rate de tromboza venoasa profunda ( 0,57 % ) si a embolismului pulmonar ( 0,17 %).

 

Abalatia termica si ablatia cu radiofregventa necesita o pregatire de specialitate pentru medici si echipamente scumpe. Ablatia este efectuata ca o procedura in ambulatoriu si nu necesita utilizarea salii de operatie, nici pacientul nu are nevoie de anestezie generala. Medicii trebuie sa utilizeze ecograf de inalta frecventa in timpul procedurii pentru a vizualiza relatiile anatomice dintre structurile safene.